Tips memasak dengan pantas
Tips ni untuk ibu2 dan bapa2 yang rajin memasak (dan takde Indon untuk membantu), tak kisahlah tak sedap pun, janji berkhasiat dan bersih! Untuk yang tak gemor memasak, anda dilarang membaca ayat-ayat seterusnya…
1. Kupaskan bawang merah, putih, besar, halia, lengkuas, kunyit, ubi kentang (rendam dalam air, kalau tak jadi itam), atau segala-gala benda yang hendak dikupas. Simpan dalam Tupperware (tak kisah tak original pun) dan masuk dalam peti ais.
2. Tumbuk siap2 bahan yang nak ditumis. Kalau buat banyak-banyak, simpan dalam peti ais kat Chill compartment. Tumbuk lagi enak, dari blend – kecuali dah malas!
3. Untuk masakan yang lazat dan bebas dari pengawet, buat sendiri cili boh! Rebus cili, sejukkan dan kisar dengan sedikit air masak, sedikit garam (untuk kasi tahan lama) dan minyak masak(untuk hancurkan biji cili).
4. Tumbuk banyak-banyak kunyit dan garam. Simpan dalam Tupperware. Bila-bila aje nak menggoreng, calit dan lumurkan jer. Tak payahlah nak beli yang ready made kat kedai – masin sangat dan siap tumbuk dengan kulit kunyit sama!
5. Suka makan sambal belacan. Ha.. buat banyak2 dan simpan.
6. Rendang, kerutub dan apa-apa yang sama waktu dengannya yang boleh tahan lama – weekend nanti, masak banyak-banyak dan bungkus kecil-kecil untuk satu hindangan setiap satu dan masukkan dalam freezer. Nak makan jer, panaskan.
7. Untuk frozen food, sebelum pergi kerja pagi tu, keluarkan dari freezer dan simpankan di bahagian bawah peti ais. Jangan keluarkan dari peti ais, nanti basi lak! Nanti balik, dia dah lembut, so senang nak panaskan.
8. Tumiskan bawang putih, bawang besar, cili kisar, belacan, air asam jawa dan taruk garam dan gula sikit (kalau mahu, sebagai ganti ajinomoto). Tumis biar lama atas dapur biar kasi gelap warnanye, tapi jangan lak segelap dayang senandung – itu hangit namanye! Simpan dalam Tupperware kat Chill Compartment. Nak masak ikan tumis pedas ke, ayam pedas ke, ape-ape aje – cekup (bahasa orang putihnye, scoop) aje, masuk kuali dan mesra-mesrakanlah….
Untuk masak kicap, tambah aje kicap manis atau kicap masin…
9. Gorengkan ikan bilis banyak-banyak dan simpan dalam bekas kedap udara (tak payah masuk dalam peti ais). Begitu jugak dengan keropok, popedum, dll.
10. Untuk sayur-sayuran, kalau nak masak untuk sahur, sebelum tidur tu – siapkan segala bahan-bahan. Bangun awal sikit, terus goreng. Sama lah caranye untuk goreng menggoreng yang lain termasuk nasi goreng! Kut-kut nak tukar menu… Kecuali telur goreng, pecahkan telur hanya sewaktu nak menggoreng! Bukan sebelum tidur….
(Semua bahan-bahan masakan ini perlu disimpan dalam peti sejuk. Pastikan peti sejuk anda sentiasa bersih dan kemas. Kuih raye tahun lepas tu, kasi ayam je ler..)
Banyak lagi tip-tip yang nak dikongsi. Tapi... banyak kerja nak dibuat ni..
Selamat Mencuba!
Pesanan Chef Tini – “Air tangan isteri membahagiakan suami… Tangan-tangankan lah suami anda, sebelum dia melaimbaikan tangannya! Mencegah lebih baik dari mengubati.... “
(email dari vee 13/9/2007)
1. Kupaskan bawang merah, putih, besar, halia, lengkuas, kunyit, ubi kentang (rendam dalam air, kalau tak jadi itam), atau segala-gala benda yang hendak dikupas. Simpan dalam Tupperware (tak kisah tak original pun) dan masuk dalam peti ais.
2. Tumbuk siap2 bahan yang nak ditumis. Kalau buat banyak-banyak, simpan dalam peti ais kat Chill compartment. Tumbuk lagi enak, dari blend – kecuali dah malas!
3. Untuk masakan yang lazat dan bebas dari pengawet, buat sendiri cili boh! Rebus cili, sejukkan dan kisar dengan sedikit air masak, sedikit garam (untuk kasi tahan lama) dan minyak masak(untuk hancurkan biji cili).
4. Tumbuk banyak-banyak kunyit dan garam. Simpan dalam Tupperware. Bila-bila aje nak menggoreng, calit dan lumurkan jer. Tak payahlah nak beli yang ready made kat kedai – masin sangat dan siap tumbuk dengan kulit kunyit sama!
5. Suka makan sambal belacan. Ha.. buat banyak2 dan simpan.
6. Rendang, kerutub dan apa-apa yang sama waktu dengannya yang boleh tahan lama – weekend nanti, masak banyak-banyak dan bungkus kecil-kecil untuk satu hindangan setiap satu dan masukkan dalam freezer. Nak makan jer, panaskan.
7. Untuk frozen food, sebelum pergi kerja pagi tu, keluarkan dari freezer dan simpankan di bahagian bawah peti ais. Jangan keluarkan dari peti ais, nanti basi lak! Nanti balik, dia dah lembut, so senang nak panaskan.
8. Tumiskan bawang putih, bawang besar, cili kisar, belacan, air asam jawa dan taruk garam dan gula sikit (kalau mahu, sebagai ganti ajinomoto). Tumis biar lama atas dapur biar kasi gelap warnanye, tapi jangan lak segelap dayang senandung – itu hangit namanye! Simpan dalam Tupperware kat Chill Compartment. Nak masak ikan tumis pedas ke, ayam pedas ke, ape-ape aje – cekup (bahasa orang putihnye, scoop) aje, masuk kuali dan mesra-mesrakanlah….
Untuk masak kicap, tambah aje kicap manis atau kicap masin…
9. Gorengkan ikan bilis banyak-banyak dan simpan dalam bekas kedap udara (tak payah masuk dalam peti ais). Begitu jugak dengan keropok, popedum, dll.
10. Untuk sayur-sayuran, kalau nak masak untuk sahur, sebelum tidur tu – siapkan segala bahan-bahan. Bangun awal sikit, terus goreng. Sama lah caranye untuk goreng menggoreng yang lain termasuk nasi goreng! Kut-kut nak tukar menu… Kecuali telur goreng, pecahkan telur hanya sewaktu nak menggoreng! Bukan sebelum tidur….
(Semua bahan-bahan masakan ini perlu disimpan dalam peti sejuk. Pastikan peti sejuk anda sentiasa bersih dan kemas. Kuih raye tahun lepas tu, kasi ayam je ler..)
Banyak lagi tip-tip yang nak dikongsi. Tapi... banyak kerja nak dibuat ni..
Selamat Mencuba!
Pesanan Chef Tini – “Air tangan isteri membahagiakan suami… Tangan-tangankan lah suami anda, sebelum dia melaimbaikan tangannya! Mencegah lebih baik dari mengubati.... “
(email dari vee 13/9/2007)
1 Comments:
Memang betul paling bahaya kalau suami asyik makan luar nanti mesti dibandingkan masakkan kat kedai. Nape tak sedap macam kat kedai...pek pengsan,
http://dalilablogez.blogspot.com/
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home